Omgeving

Als je niet over de Lochemse Berg kon, moest je er wel omheen. Door Zwiep dus: Een klein maar slim dorp onderaan de berg. Ooit was tol (5 cent voor een kar met turf) de belangrijkste inkomstenbron. Alleen als je bier kwam brengen of wijn kopen, hoefde je niet te betalen. Inmiddels is de tol afgeschaft, maar wordt het nog steeds gewaardeerd als je gezellig aanschuift. Bijvoorbeeld bij ‘De Witte Wieven’ of bij de oude korenmolen. Tot voor kort bakte de molenaar zijn eigen brood nog in een takkenbosoven, nu is de ‘molenaar’ een vrouw en is er van alles te doen in en om de molen.

Het Zwieps Lokaal ligt in de buurtschap Zwiep bij Lochem. Naast het Lokaal vindt u hier ook de Zwiepse molen uit 1851  http://dezwiepsemolen.nl/

Zwiep kent u vast ook van restaurant en spelerij de Witte Wieven. http://www.dewittewieven.nl/. Naast een mooie locatie voor jong en oud organiseren ze ook ‘witte wieven tochten’.

Witte wieven, komen bij nacht en ontij tevoorschijn en zwerven rond in mistflarden. Meestal zijn witte wieven je slecht gezind, maar ze kunnen je ook te hulp schieten blijkt uit het verhaal van de achttiende-eeuwse Gelderse dichter A.C.W. Staring. In dit verhaal dat tijdens ‘de witte wieven tocht’ wordt verteld komen de Witte Wieven van de Lochemse Berg de goedaardige boerenzoon te hulp in een romantisch liefdesverhaal.

Leuk om te combineren met een verjaardag of feestje in het Zwieps Lokaal.